Aura's leren zien

Zien van het nabeeld

De volgende oefening is er om het zien van het 'nabeeld' te trainen.Leerdoel: het duidelijk kunnen zien van het nabeeld.Hier vind je een oefenfiguur. Ga op een halve meter afstand van je monitor zitten. Kijk met je ogen snel van de ene hoek van de ster naar de andere. Doe dit een tijdje en ontspan dan je ogen een beetje. Kijk net iets 'achter' het plaatje, alsof de afbeelding een paar centimeter verder staat. Je kunt het plaatje ook uitprinten als je dat prettig vindt.Dit kan even lastig zijn. Als je 2 figuren doorelkaar ziet kijk je te ver achter het plaatje. Als je één figuur ziet, een beetje wazig, dan zit je goed. Als je dit een tijdje vast houdt, dan zul je een waas langs één of meerdere randen van de figuur zien. Zoals hier.Oefen en probeer langs elke zijde die waas te zien. Welke kleur zie je om de randen?

De eerste kleuren die ik zag was wit met en een beetje blauw.Je gebruikt je ogen nu op een iets andere manier dan je gewend bent.Je gaat je hand gebruiken.Wanneer je een witte achtergrond hebt (bijvoorbeeld een muur):
Strek je arm een beetje uit naar voren, zodat je hand zich zo'n 30 cm van je ogen bevindt.Wanneer je geen witte achtergrond hebt:
Neem een wit vel. Houd je hand er horizontaal boven, op een manier waarop je hand zich zo'n 30 cm van je ogen bevindt en zo'n 10 cm boven het vel papier. Het maakt niet uit of je handpalm naar onderen of naar boven gericht is.Probeer het nabeeld van je hand te zien, zoals met de Oefenfiguur. Welke kleuren zie je?einde oefening