Lucide dromen

Een dromendagboek bijhouden


Wanneer je je dromen regelmatig opschrijft, word je je veel bewuster van je dromen en denk je er dieper en vaker over na. De kans op een lucide droom vergroot je er enorm mee. Het is een wat geleidelijkere weg om lucide dromen te krijgen.

Koop een mooi schrijfboekje in de boekhandel,  "witte boekenmarkt", Xenos of waar dan ook met de intentie je dromen te gaan opschrijven. Als je dat doet ben je al zover dat je je dromen serieus neemt.
Leg dat droomboek met 2 pennen naast je bed  zodat je er makkelijk en snel bij kunt zonder je bed uit te moeten.

Zodra je wakker wordt blijf je stil liggen en probeer je een droom te herinneren. Misschien komt er al direct een op. Schrijf die snel op. Als je de tijd hebt schrijf je alles op wat in je op komt, heb je minder tijd, doe het dan vluchtig.
Herinner je je na een of meerdere minuten nog niets? Denk dat eens over allerlei "keywords". Herinneringen, dus ook aan dromen, hebben de neiging om zich vast te klampen aan woorden. Ze poppen up zodra je ergens aan denkt dat je ermee associeert.
Dus, denk aan allerlei woorden en / of beelden. Fiets, radio, eten, lucht, televisie, oma, muis, groente. Doe dit een tijdje, tot je je een droom herinnert. Schrijf die meteen op. Lukt het niet? Sta dan op en ga ontbijten. Houd je boek en pen in de buurt. Onder de douche of op de wc kun je je er ook zo eentje herinneren.

Nog niets? Doe morgen weer een poging. Leg je boek en pen weer naast je bed en wanneer je weer gaat slapen neem je je voor om een lucide droom te krijgen.